~::..Kasih Nan Abadi..Selamanya..::~ Babah, Ibu dan Muiz...

By: Shamz Fieza Muiz

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 3-Feb-2009 15:28 Email | Share | | Bookmark
Gi Check-up lagi..

 
Salam..

Gi check-up lagi..
nie tuk 36 minggu..alhmdulillah masih di beri kekuatan tuk menerus kehidupan..
emm..masih menanti tanda tiba masanya tuk deliver..
mcm2 perasaan sekarang nie..berdebar2 ada..risau ada..takut ada..

Berbalik pada tajuk la..
gi check-up..semuanya ok..cuma bp la..asyik tak stabil jer..
kena pantau bp selang sehari..leceh betul la..
nasib baik kat tempat aku keja ada bp set..senang nak check..
kalau tak..terpaksa gi klinik berdekatan pulak..
masa doktor ukur tinggi rahimm..doktotr kata baby besar..
mcm kena c-zer jer..aku pon mcm terkejut gak..
pastu doktor suruh scan..
sekali doktor ckp..perut mak dia yg besar..baby kecik jer..
berat baby baru 3 kilo..alhamdulillah..senang hati bila doktor kata camtu..
aku berharap dpt bersalin normal..
nak rasa mcmmana susahnya masa mak bersalinkan aku dulu...
tp kaalu di takdirkan kena c-zer..aku pasrah..janji semuanya selamat..

sebelum balik kena ambik darah dulu..tiap minggu kena ambik darah..
nasib baik dpt doktor yg ok..kalau tak..sakit lengan aku di buatnya..
oh! ya..kena gak injek kancing gigi tuk dos kedua..
kali nie sakit sikit..lenguh sangat2..sampai nak angkat tangan pon sakit..
apa lagi..terus aku mintak mc kat doktor..
balik umah boleh tido...hehehe..
emm..next check-up minggu depan 10 februari..masa tu 37 minggu..
masa tu mungkin aku akan tahu tarikh masuk ward..
kena induce..huhu..seram sejuk bila di fikirkan
tp doktor kata kalau dah ada tanda..terus gi spital..tak yah tunggu tarikh temujanji..

buat masa nie..semua dah beres..barang2 baby dan barang mak baby dah masuk dlm beg..
mana tahu tengah malam tetiba sakit..senang..semua dah stand-by..
buku merah yg selalu bwk gi check-up pon..
aku dah usung ke hulu kehilir..
buku tu mmg penting la..lagi2 kalau nak bersalin kat spital gomen..
ok la..cukup cite psl check-up..
nnt aku akan update lagi..doakan aku dan anak ku berada dlm keadaan yg sehat..
gambar beg yg siap sedia..




Saturday, 31-Jan-2009 15:54 Email | Share | | Bookmark
Nak cite pasal Balqis..

 
Lama tak cite pasal balqis..
balqis skrg dah besar..dah 2 tahun umurnya..
mulut dia..yg tak tahan tu..asyik mengomel 24 jam..
kekadang sampai tak terlayan apa yg dia tanya..

so..malam sabtu ari tu..balqis tido umah mak long dia..
ayah dia gi keja.so..dia tumpang tido ngan umah mak long dia..
meriah umah kalau balqis datang..
hilang sikit rasa sunyi..gelak jer tgk keletah dia..
pak long dia mmg suka mengusik..
skrg mmg susah nak ambik gambar balqis..
asyik meneglak jer..malu la konon..
bila pak long dia ambik gambar..siap ckp lagi tu..
" jgn la pak long..maaallluuu la..."
nnt ada masa..balqis dtg umah mak long lagi ye..

emm..mak long ada belikan baju aqis lagi..
bila nak dtg jumpa mak long..?
nanti ajak ummi datang tau..




Saturday, 31-Jan-2009 10:00 Email | Share | | Bookmark
~:Operasi mendobi..:~

 
 
 


Sebelum cite pasal mendobi..nak cite pasal semalam..
ari jumaat 30/1/2009..
pagi tu aku terrajin bangun pagi..buat bekal..tapau gi keja..
simple jer bekal aku..bekfes ala2 mat salleh..
roti ngan telur scramble, nuget, bebola ayam dan sosej..
kenyang gak..jimat sikit duit..yg sebenarnya..
aku malas nak mkn kat pantry tempat aku keja tu..
adalah sorang aci tua nie..dok sebuk kalau staff dia mkn..
semua tak boleh..kolestrol la.itu lah..ini lah..
suruh tiru dia..konon2 elok mkn oat tiap ari..
mmg aku tak nafikan elok oat tu..tp..tekak org melayu nie lain sikit..
takkan ari2 nak membedal oat tiap pagi.kekadang tingin gak nasi lemak ke..
roti canai ker..kuih tiow goreng ke..nie memarah org tiap pagi..
ilang mood nak makan..menci betul..
so..bila kau bwk bekal simple..aku boleh mkn dlm bilik staff..
takyah nak bertentang mata dgn aci tua sorang tu..
yg aku lagi dok menyampah..sebuk suruh aku bersenam tiap ari..
suruh aku berjalan lah..berjoginglah..dia tak tgk ke perut aku yg tgh memboyot nie..
ada ke patut suruh aku bersenam..? kang terberanak aku tgh padang..sapa nak tolong..?
dah dua kali dia sound aku..jgn sampai kali ke-3..
kang aku terlazer pulak kang..mcm dia tu pernah mengandung..
dok sebuk2 nasihat orang..tgk diri sendiri la..baru nak bg nasihat kat org lain..
menci betul!!!

Malas nak cite panjang lebar pasal aci tua tak sedar diri tu..
buat sakit ati jer..baik aku cite pasal apa aku buat ari nie..
pepagi bangun..dah mcm2 plan nak buat..
memula rendam baju baby..pastu sediakan bekfes..
lepas bekfes nak gi pasar tuk masak lunch nanti..
balik pasar..basuh baju baby dan sidai..pastu rehat jap..
masak tuk lunch pulak..
alhamdulillah..selesai gak operasi mendobi nie..
tinggal lipat, simpan dlm beg..
sakit pinggang sikit..tp nasib baik hubby byk membantu..



oh ya! lupa nak cite..
bekfes pagi tu..aku goreng bihun jer..
lunch pulak aku masak lauk simple2 jer..sbb dah penat..
masak lauk, ayam masak merah, goreng tempe ngan gulai lemak labu..




Sunday, 25-Jan-2009 08:19 Email | Share | | Bookmark
~::mcm-mcm cite::~

 
 
Cuti tahun baru china ari tu..
byk di abiskan kat umah mak & abah kat kampung..
berehat jer..makan..pastu tido..
tu jer yg mampu aku buat skrg nie..
dah tak berapa larat..tp gagahkan jgk..
ada gak tolong mak masak sikit2..
yg byknya..asyik mintak mak masak itu dan ini jer..ikut selera tekak aku nak makan..
nasib baik mak melayan karenah aku yg gila2 nie..
nak makan pecal la..mee kari la..pisang goreng la..semua mak turutkan..
sayang sangat kat mak..terima kasih kerna memahami along..hehehe..

dlm tak larat tu..ari ahad sempat gak aku gi sungai besar & sabak bernam..
pegi 2 keta..keta aku dan keta ayah aqis..
gi sungai besar ada kenduri..mak andak buat kenduri..
dr sungai besar menuju ke sabak bernam lak..
abah & mak nak melawat bakal besan..
bakal besan abah & mak tak berapa sehat..
sakit gak pinggang berjalan sehari suntuk nie..
kaki usah ckp la..dah bengkak sebengkak2nya..malam sapa yg jadi mangsa..?
BB la..jadi tukang urut..tima kasih BB..urutkan kaki ayang..

Ari isnin lak..mlm tu ada buat BBQ..acara wajib family kami..
pastu baca doa selamat sikit..
malam tu aku masak nasi goreng cina..lauk wajib tuk BBQ mcm biasa la..
ayam bakar, sotong, udang, sosej..pastu panggil family andak & pakcu..
makan reramai..



Ari selasa pulak..BB tingin nak gi memancing..
pada mulanya abah malas nak pegi..biasalah..
aku main peranan pujuk abah..gi cari umpan..
tp umpan takde..maklumla kedai cina byk yg tutup sbb raya dia..
last2 gi mancing dgn tak cukup peralatan..hanya berbekalkan umpan cacing jer..
yg bestnya kitaorang bwk bekal..keja aku mmg makan jer la..
lagi2 mak andak bawak cekodok ikan bilis..nikmat sungguh menjamu selera tepi sungai..
tp rezeki tak menyebelahi kami..dpt la ikan 3 ekor..tu pon anak ikan..
yang berjaya di naikkan oleh Aqim..satu2nya adik lelaki aku.
lepas setengah jam letak joran..
ujan turun dgn selebat2nya..terpaksa balik umah..
tp BB tak puas hati..sbb dia langsung tak berjaya menaikkan sekor ikan pon..
sebuk BB nak gi lagi..




Tuesday, 20-Jan-2009 12:55 Email | Share | | Bookmark
Gi Check-up 34 Weeks..

 
 
 
View all 4 photos...


gambar sebelum gi check-up


gambar ngan BB terchinta..

Ari nie gi check-up lagi..
dah dekat nak due nie..kena gi 2 minggu sekali..
maleh nak pegi check-up sebenarnya..tapi demi baby terchinta..
sanggup gak pegi..janji pastu mc..tu yg best tu..

sampai kat klinik O&G..tempat check-up..
dapat no 4..awal sikit..mana taknya..kul 7.30 pagi dah letak kad..
kalau abis awal..boleh balaik awal..hehehe..
emm..semuanya ok..
alhamdulillah bp pon dah ok..air kencing ok..
timbang naik sekilo lagi..beratnya aku skrg nie..
buat masa nie dah 12 kilo naik berat badan sejak pregnant..
lepas pantang kena diet giler2..tuk dptkan berat yg ideal..
azam dalam diri nie..semangat nak kurus..
tp entahlah..insyallah, mudah2an akan jd kenyataan..

doktor kata lagi 4 minggu kena induce..
yelah dah pregnant kena diabetis..
masa tu 38 minggu..doktor kata baby dah matang masa tu..
tak kisahlah..dah tak sabar nak tunggu baby kuar..
skrg nie tersangat mengah bila berjalan..
pastu asyik nak terkucil jer..
kaki pon dah mcm kaki anak gajah..bengkak sangat..
member kata muka aku pon dah nampak sembab..
lebih kurang 3 minggu lagi..
bila di fikir rasa seram sejuk semua ada..
yang jadi aku tak senang hati..
baju baby tak basuh lagi..adoyai..bilalah nak basuh nie..
lepas cuti raya cina harus kena buat gak keja mendobi nie..

boy ke girl..?
masih menjadi teka-teki..
kalau ikutkan scan..insyallah dapat baby boy..
dah 3 kali scan masih menunjukkan boy..
tp ramai kengkawan aku ckp mcm girl..
sampai jaga kat tempat aku keja pon ckp girl..
siap buat pertandingan meneka jantina baby aku pulak ngan kengkawan dia..
aku tak kisah apa sekali pon..
janji baby sehat, selamat dan sempurna sampai detik dilahirkan..
dah tak sabar nak tunggu zuriat sendiri..
tuhan jer yg tahu perasaan sekarang nie..
nnt next check-up 3 februari..
masa tu dah 36 minggu..mungkin masa tu..
aku akan tahu bila tarikh aku akan masuk ward..
buat kengkawan semua..doakan yg terbaik untuk ku..
dan bakal anakku yg akan lahir nnt..insyallah...

gambar perut 34 minggu..



gemukkan aku sekarang..? makin tembam..


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net